Båtturer i Norge

 

Ingenting er som en fin båttur i Norge om sommeren. De fleste nordmenn har et forhold til båt. Sommeren har det beste været og den beste temperaturen. Norge er det i fire landsdeler hvor hver landsdel har sine spesielle egenskaper som tiltrekker båtliv og sjøopplevelser.

Nord Norge har det beste fiske. Det er ikke å komme utenom at Nord Norge har alt man kan oppleve til havs. Nord Norge har ekstrem natur som oppleves på en spesiell måte fra båt. Kjører man båt eller seiler fra Tromsø utenfor Lofoten og inn til Bodø opplever man storslåtte fjell med vakkert fugleliv. Det er mange gjestehavner langs turen fra Tromsø til Bodø. Fiske utenfor Tromsø og Lofoten er også helt fenomenalt. Skreien samler seg i store flokker og kan lett ses med for eksempel ekkolodd. Det er bare å kaste ut snøre, vente noen minutter og deretter trekke opp fisken. Ingen er på under mange kilo.

Vestlandet er Norge på sitt aller beste også og rommer høye fjell og lange fjorder. Er havet hardt eller tøft kan man fint komme seg inn i en fjord og oppdage det stille og fredelige forfedrene levde tidligere. Trange fjorder gir gode områder for fremveksten av små bygder. Båtturer på Vestlandet tillater å se småbruk, smådrift og annet jordbruk langs havet.

Sørlandet byr på varme og flatere natur. Her kommer landet sakte ned i havet og gir god grobunn for hvete, havre og annet godt. Sørlandsjorda er noe for seg selv Vikingene hadde nær tilgang til Danmark, Tyskland og Sverige fra Sørlandet. Båtturisme på Sørlandet gir ofte impulser som en raskt tur innom et par av de andre nabolandene. Sørlandet er også kjent for koselige kvelder med krabbefiske eller krepsing. Krabbefiske er godt, men husk lommelykt. Man lyser lykta på krabben, som blir paralysert, slik at man kan ta den opp.

Østlandet er et kjent område for tidlig båtaktivitet. Det har vært vikinger i Østfold og Vestfold dra tidlig av grunnet nærheten til Sverige, stabilt vær, god jord og varme. Østlandet har Oslofjorden som er et flott båtmål og sommeren. Den vakreste delen av Østlandet er Hvaler. Hvaler er en øygruppe på mange hundre øyer helt ytterst i Oslofjorden mot Sverige. Det er ikke det beste fiske men naturen er virkelig flott.

Rebecka