Norske båttyper og båter

 

Norge er en sjøfartsnasjon. I Norge har man bygger båter alle tider og ble kjent som en dominerende sjøfartsnasjon i vikingtiden. Vikingene var tøffe sjøfolk og dyktigere byggere av trebåter. Trebåtindustrien utviklet seg til å bli en kjempestor båt og maritim industri i Norge.

I dag bygges båter av mange forskjellige materialer, som tre, plast, aluminium, stål, betong, kurv, bark, osv. Det er ingen grenser for hva man kan bygge en båt ut av så lenge man bygger etter de samme prinsippene som gjelder for båtbygging. Det viktigste er ganske opplagt at båten flyter. For at båter flyter må båten presse vekk så stor mengde vann at tettheten i vannet ikke lar båten presse bort mer vann. Med andre ord er hele vitsen med båt at man bygger den slik at vannet presser båten ut av vannet.

Som en stor båtnasjon har Norge utviklet mange forskjellige båttyper og mange forskjellige skrog. 92 båttyper er et tall. Dette er et ekstremt høy tall med tanke på innbyggertallet.

Knarr er en kjent båttype som kommer fra vikingertiden. Den er typisk norsk og utviklet under andre verdenskrig, og produsert rett etter krigens slutt. Seilbåten er en land og smal seilbåt kjent for å være robust med enkle seil.

Hardangerbåt er en annen velkjent norsk trebåt, bygd i Hardanger.

Lofotjolle er en liten tre-robåt fra Nord Norge som kjennetegnes for sin brede kropp og nokså korte lengde.

Norske båter har tre som som sin karakter. En av de mest kjente norske trebåter, men som også kommer i plast, er den gode gamle robuste sjarken. Sjark er en vakker båt som kommer fra det engelske ordet hai. Båten brukes ofte i Nord Norge til fiske og til transport. Sjarken er ofte en kortere båt på mellom 25 – 35 fot. Skroget er karakteristisk fordi det stikker kanskje mye opp foran hvor styrhuset ligger ca. 2/5 fremover i båten. Styrhuset er nokså lavt som gjør at man virkelig ser baug når sjarken nærmer seg. Motoren ligger rett bak styrhuset, og dermed ca midt i båten. Lugaren ligger foran. Det er en vakker og intim båt mange har et forhold til. Mange sjarker har dessuten et lite seil bak førerhuset.

Nordmenn har et sterkt forhold til båt og til sjøen. De fleste nordmenn har vokst opp ved sjøen siden havet omkranser Norge vakkert. Mange har i barndommen hatt en større eller mindre båt for rolige turer på sjøen. Raske båter er også noe som vokser frem hvor hastighet foretrekkes foran rolige søndagsturer.

Nord og vestlandet har nok det nærmeste forholdet til havet. Havet setter sine preg på naturen og folket. Fjell, hav og vind legger igjen avtrykk på folk og fe. I så måte har båter alltid vært en del av det sosiale og utforskning.

Rebecka