Leketøy som blir klassikere

Du husker vel enda bilbanen som du fikk av mor og far da du var liten? Den du lekte med hver dag, og ble så glad i? Eller den dukken som tante gav deg som hun selv hadde da hun var liten? Noen leker treffer bedre enn andre, og når barna først har bestemt seg for hvilke så er det bare å innfinne seg med det. Sånn er det med nye leker som kommer på markedet, selv om de kanskje er i en mer moderne form. Alle husker vel Jo Jo-feberen som herjet på 80- og 90-tallet?

Nye leker skaper global interesse

tollere beslagla fidget-spinner på grensen til Norge. Det i seg selv sier litt om hvordan en enkel leke kan eksplodere i interesse og etterspørsel – så mye at folk vil smugle det inn i landet. Hva er en fidget-spinner, tenker du sikkert? Det er det aller nyeste av det nye innen lekeindustrien, men den har faktisk vært her en god stund – helt siden 1993. Dette er en slags moderne variant av Jo Jo-en, men uten tråder. Det går ut på å balansere en trekantlignende leke i plast og med metallhjul i tre hull på tommelfingeren med å spinne den. Leken har ført til at mange skoler i USA har forbudt denne leken fordi den gikk ut over konsentrasjonsevnen i klasserommet til ungene.

Kan hjelpe barn med autisme

En del forskere har hevdet at denne konsentrasjonsleken, som går ut på å balansere spinningen lengst mulig på tommelen, har helsemessige fordeler for barn med ADHD eller autisme. Dette er ikke vitenskapelig bevist, men at enkelttilfeller kan finne en form for lek rolig og avslappende er ikke uvanlig. Det er iallefall ikke å anbefale å forsøke å selvdiagnostisere ditt eget barn ved å kjøpe en fidget-spinner. Da er det bedre å ta en tur innom Her og få kjapp og rask hjelp til å vurdere om et fysisk legebesøk er nødvendig. Alle generasjoner har uansett sine leker. Enten det er barndommens togbane i tre, Jo Jo i plast eller fidget-spinnere. Og noe nytt vil nok helt sikkert komme i fremtiden også.

Rebecka