Sunn mat er viktig for helsa

God helse handler om å få på plass flere ting i hverdagen. Det handler blant annet om å være i aktivitet og spise sunt. Hva vil det egentlig si å spise sunt? Tar du et raskt søk på nett vil du få opp et utall varianter, fra det helt enkle til mer kompliserte kosthold. Heldigvis er ofte de enkle endringene mer enn nok for “hvermansen”. Ja, du kan til og med slippe unna med å forbedre mat lagd av halvfabrikata. Hvor langt du ønsker å gå er det du som velger.

Bedre helse med mindre sukker

Dagens Norge står overfor en del utfordringer når det gjelder helse. En av disse er overvekt og ekstra kilo er farligere enn du tror. I kjølvannet følger livsstilssykdommer som belastningsskader, diabetes og høyt blodtrykk. Går man med dette over tid vil det komme på enda flere helseproblemer, rett og slett en vondt sirkel. Den gode nyheten er at dette er enkelt å forebygge. Her spiller maten en stor og viktig rolle, blant annet sukkerinnholdet. Vet du at nesten all “hurtigmat” du finner på butikken er full av sukker? Det tilsettes for smak, holdbarhet og konsistens. Å lage mat fra bunnen holder deg unna dette ekstra sukkerinntaket. I tillegg gir hjemmelaget mat et bedre tilskudd av viktige vitaminer og mineraler. Noe særlig lengre tid tar det heller ikke.

Bedre helse med nok søvn

Begynn gjerne enkelt med måltidforbedringene dine. Et eksempel er å bruke suppeposer, men legg til en mengde forskjellige grønnsaker selv. Det metter mer og mindre kalorier spist. Du får også i deg mer vitaminer og mineraler. Prøv deg litt frem med forskjellige løsninger som passer tidsskjemaet ditt. Det er ikke bare mat som gir deg lavere vekt og en bedre helse. Sover du nok? Søvn er faktisk også en utrolig viktig faktor i helseregnskapet. Når du sover reparerer kroppen celler, produserer hormoner og videre. Lite søvn påvirker dette på en negativ måte og kan over tid føre til helseplager. Visste du at for eksempel at lite søvn gir vektoppgang? Det er ikke uten grunn at en anbefaler søvn, en god seng og gjerne en god sovesofa til gjestene dine.

Rebecka