Båtførerbevis

Båtlivet er noe som tiltaler mange av oss, og det er fristende å gå til anskaffelse av en båt så man kan komme seg ut på sjøen. Hvis du er født etter 1. januar 1980 må du ha båtførerbevis hvis du skal styre en båt på over 8 meter eller mer enn 25 hestekrefter. Du kan lese mer om båtførerbevis på Sjøfartsdirektoratets side Båtførerbevis hvis du vil ha en god oversikt over hvilke krav som stilles.

Båtførerprøven

For å få båtførerbevis må man ha bestått båtførerprøven. Dette er en teoretisk prøve i grunnleggende sjømannskap. Det kreves ingen praktiske egenskaper, siden dette er en ren teoretisk prøve. Det finnes en rekke nettsider som tilbyr oppgaver og eksamenstrening for de som ønsker å ta båtførerprøven. Her et eksempel på en av

disse tjenestene hvor man kan teste sine kunnskaper.

Når man føler seg klar til å ta selve prøven, må du melde deg opp til prøven på et av testsentrene rundt omkring i landet. Du kan lese mer om denne prosessen og hvor du kan ta prøven her, og det er testsenteret over hele landet.

Kan være skeptiske til norsk båtførerbevis i utlandet

I utlandet kan enkelte båtutleieselskaper være skeptiske til norske båtførerbevis. Norge har derfor en avtale om et internasjonalt båtførersertifikat. Dette sertifikatet heter «International Certificate of Compentence», ofte forkortet som ICC. For å få dette sertifikatet må man ha gjennomført en prøve hos en godkjent skole, og denne prøven inkluderer en praktisk del. Prøven kan avlegges for seilbåt eller motorbåt, eller begge deler. For deg som elsker båtlivet er riktig og god bekledning viktig, og trenger du klær vil vi anbefale denne siden ungdomsklær – klær til alle formål hvor du vil finne trendy og riktige klær til det meste, også båtturer.

Det er tre hovedtemaer til båtførerprøven. Dette er:

  • Sjømannskap
  • Lover og regler
  • Navigasjon og kartlesing

Sjømannskap dreier seg om temaer som sikkerhetsutrustning i fritidsbåter, forskjellige type båter, vedlikehold av båter, fortøyning og en del andre viktige temaer knyttet til det å ferdes med båt. Livredning er også en viktig del av dette, samt å kunne de forskjellige symbolene man skal navigere etter til sjøs.

Når det gjelder lover og regler er det de generelle reglene for å føre båt, men også betydningen av lydsignaler og nødsignaler.

Navigasjon og kartlesing krever at du setter deg inn i de viktigste sjømerkene, forstår kartets oppbygging og symbolbruk og hva de forskjellige lysene fra fyr betyr. Man skal også kunne navigere ved hjelp av kompass, og kunne bruke kart og kompass sammen. Beregning av hastighet og bestemme posisjon er også en del av dette som man må lære seg.

Hvis du er født før 1980, er det altså ikke noe krav til å ha båtførerbevis. Men selv om man er født før denne datoen, kan man bli fratatt retten til å kjøre båt hvis man ikke følger regelverket til sjøs, på samme måte som om man ikke følger trafikkreglene når man kjører bil.

hilde